Bezlepkový meruňkový koláč s křupavou drobenkou

08.05.2014 16:44

Vždycky mě štvalo, že drobenka, kterou sypu na koláč, se nakonec během pečení rozpustí, a vůbec není znát, že tam nějaká byla. U tohohle koláče jsem si vzpomněla na drobenku, jejíž recept jsem před rokem našla na internetu a moc se mi osvědčila. Je křupavá, sladká akorát a vydrží na koláči! Problém je v tom, že si přesně napamatuji poměr másla, mouky a cukru-prostě jsem to dělala podle citu :D. Takže se budu snažit napsat recept na drobenku co nejpřesněji.
A teď k samotnému koláči. Spojením lehce nakyslých meruněk, křupavé drobenky, a měkkého vláčného těsta (díky mému tolik oblíbenému jogurtum který přidávám skoro do každého těsta) vznikl přímo dokonalý koláč. Jeho chuť je podobná takovým těm 'babičkovským' koláčům, které přímo miluju. Takže pokud i vy jste fanoušci takovýhle koláčů, určitě si najděte čas, a upečte si ho.

 

Kynuté těsto:
1 hrnek bezlepkové mouky (popřípadě více)
1 hrnek mléka  půl kostky droždí
1 vejce a 1 žloutek
sáček vanilkového cukru
trochu kůry a šťávy z citronu
asi 4 lžíce bílého jogurtu (díky tomu bude koláč ůžasně vláčný jako z normální mouky)
4 lžíce krupicového cukru (prostě podle chuti)

velký meruňkový kompot

Drobenka:                                                                                       
máslo                                    
cukr krupice
bezlepková mouka (hladká)  

Příprava drobenky:
Zapneme si plotnu na nižší plamen a na hlubší pánev nasypeme zároveň mouku a přidáme máslo. Chvíli mícháme a poté přidáme cukr. Máslo se postupně rozpouští a , mícháme dál. Podle potřeby postupně přidáváme mouku a cukr, aby vznikaly větší hrudky, které jemně rozmělňujeme a dál přidáváme cukr a mouku. Odstavíme z plotny a promícháme.  Hotová drobenka by měla být hrudkovitá a suchá. V žádném případě by neměla mít konzistenci 'mokrého písku'.

 

Postup:
1. V míse smícháme mouku, vanilkový cukr, kůru a šťávu z citronu a část cukru. Potém vmícháme vejce a žloutek. V hrnku si ohřejeme mléko a do něj vmícháme druhou část cukru a rozdrobíme droždí, důkladně rozmícháme. Mléko s droždím postupně vléváme do těsta a vypracujeme středně husté těsto (podle potřeby můžeme přidat mouku). Necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě.
2. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Máslem vymažeme hlubší obdélníkovou formu a vlijeme do ní vykynuté těsto. Vložíme do trouby a předpečeme asi na 7 minut. Poté vytáhneme z trouby a poklademe těsto vykapanými meruňkami a drobenkou.
3.  
Poté vytáhneme z trouby a poklademe těsto vykapanými meruňkami a drobenkou. Pečeme asi 30 minut. Upečený koláč poznámě podle nazlátlých okrajů.