Jahodový dort
Piškotové těsto:
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
100 g pohankové mouky
50 g bramborového škrobu
50 g krupicového cukru
pár lžic bílého jogurtu (aby těsto nebylo příliš suché a drobivé)
1 lžička kypřícího prášku
holandské kakao
Žloutky šleháme s cukrem a jogurtem do pěny, poté přidáme mouku s kypř. práškem a kakaem. Bílky vyšleháme dotuha a přidáme je k těstu. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme do ní těsto a pečeme asi 30 min.
Upečený korpus necháme zchladnout.
Krém:
500 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
čerstvé jahody
Želatina:
1 červená dortová želatina
voda se sirupem
Smetanu ušleháme dotuha s vanilkovým cukrem. V jiné míse prošleháme vidličkou tvaroh s moučkovým cukrem. potém přidáme po lžících smetanu k tvarohu. Korpus rozkrojíme na dva díly. Na první díl navrtvíme na něj část krému a polademe jahodami. Přiklopíme druhým dílem a navrstvíme na něj zbytek krému, opět pokaledem jahodami, tentokrát ale hustěji.Želatinu uvaříme podle dávodu a přelijeme jí jahody.
