Jahodový koláč s čokoládou
Tenhle koláč jsem dělala částečně z donucení, protože nám v lednici strašily kupované jahody, a kdybych s nimi nic neudělala, zplesnivěly by :D. Rozhodla jsem se proto pro tento koláč. Není nic jednoduššího než vyválet a upéct těsto, a na něj navršit krém. Tak jsem se do toho dala a výsledkem byl tenhle fantastický koláč. Dokonce jsem vám vyfotila i postup!
160g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1 vejce
100g másla
Náplň:
250g měkkého jemného tvarohu
cukr podle libosti
500g smetany ke šlehání
2 vanilkové cukry
1 sáček vanilkového pudinkového prášu za studena Ollé (Dr. Oetker)
asi 200 čerstvých jahod nakrájených na kostičky
řidší marmeláda na potření (já dala rybízovou)
Na ozdobu:
pár jahod pokrájených na plátky
asi 50 g hořké čokolády rozpuštěné s kouskem másla, nebo kupovaná čokoládová poleva
Postup:
1. Z inkrediencí na těsto vypracujeme křehké těsto, které uložíme do ledničky (na 1 hodinu)
2. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Těsto rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy a vložíme do trouby. Prvních 5 minut pečeme bez pečícího papíru, po 5ti minutách pečení překryjeme těsto pečícím papírem a zatěžkáme (např. fazolemi). Těsto pečeme do růžova.
3. Upečené těsto necháme vychladnout a potřeme tenkou vrstvou marmelády.
4. Připravíme si krém: do misky nalijeme vychlkazenou smetanu a šleháme s vanilkovými cukry do polotuha. Poté vsypeme Ollé a šlaháme už úplně dotuha. V jiné misce si vyšleháme tvaroh s cukrem. Šlehačku vmícháváme do tvarohu, aby vznilk hladký krém, do kterého zamícháme kousky pokrájených jahod. Krém natřeme na upečené těsto.
5. Na krém naskládáme plátky jahod a necháme koláč uležet na hodinu do chladu. Poté ho ozdobíme nebo postříkáme rozpuštěnou čokoládou. Necháme ještě chvilku vychladit, aby čokoláda ztuhla.