Meruňkovo-jahodový koláč

14.07.2014 06:08

Je to takový jednoduchý koláč, když se potřebujete zbavit meruněk a jahod.Těsto je jako obvykle obohaceno o bílý jogurt, který mu dodává jakousi křehkost, prostě už si neumím představit těsto bez bílého jogurtu :D 

Těsto:
160 g hladké mouky
80 g chladného másla, na kostičky
1 menší vejce
2-3 lžíce bílého jogurtu
asi 5 lžic moučkového cukru

 

Náplň:
1/2 sklenice kompotovaných meruněk (bez nálevu)
1 vejce
cukr dle chuti (já dala jednu lžíci)

pár jahod (menších)
 

Postup:
1. Uděláme těsto: mouku smícháme s cukrem a přidáme kostky máslo, chvíli zpracováváme rukou a poté přidáme vejce a jogurt. Zpracováváme rychle, aby se máslo příliš nezměklo. Zpracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku nebo máslo. Těsto uložíme do lednice.

2. Koláčovou formu (průměr 24cm) vymažeme důkladně máslem. Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vyložíme jím formu. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 5 minut.
3. Meruňky rozmixujeme dohladka, poté vmixujeme vejce a cukr. Vlijeme na těsto a poházíme jahodami. Dáme znovu péct do trouby asi na 20 min.