Piškotový rybízový dort

10.04.2014 18:35

Už dlouho jsem přemýšlela, jaký dort na počest jara upeču. Nechtlo se mi dělat žádné složité máslové dorty. Rozhodla jsem se proto pro tenhle tvarohový dortík. Korpus jsem dělala podle kuchařky Albert, kterou jsem si v podlesní době hodně oblíbila. Krém jsem dělala jen tak z hlavy. Jak můžete vidět na fotce, vyzuálně dort nevypadá příliš dobře, ale věřte nebo ne, chutnal vskutku královsky. Želatiny na povrchu jsem dala jen jeden balíček, ale bylo toho málo, v receptu proto uvádím dva balíčky. Protože jsem neměla po ruce žádné ovoce, musel dort zůstat bez něj. Vy však pod želatinu můžete dát jakékoli lesní ovoce, které se k tomuto dortu perfektně hodí.

 
 

Na jeden korpus budete potřebovat (forma o průměru 28 cm):

3 menší vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 vanilkový cukr
2 lžičky kypřicího prášku
50 g moučkového cukru
50 g mouky
25 g kukuřičného škrobu (já z části dala vanilkový pudinkový prášek)
 

Krém:

500g tvarohu z vaničky
200 g zakysané smetany
300 g bílého jogurtu
2 vanilkové cukry
3 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
2 balíčky želatinového ztužovače za studena Dr. Oetker + 150 ml vody   
 

Želé:

2 balíčky dortového červeného dortového želé
1 l vody s rybízovým sirupem a cukrem                        
 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Bílky vyšlehejte dotuha. Žloutky šlehejte s oba cukry do husté pěny, poté přidejte mouku s kypřicím práškem a škrob. Opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. 
Těsto vylijte do máslem vymazané formy a pečte dorůžova (asi 20 minut).
Upečený korpus nechte vychladnout. Vychladlý překrojte na dva pláty. Teď si připravte krém: Tvaroh, zakysanou smetanu jogurt a oba cukry šlehejte. Do skteničky si nalijte 150 ml vody a vsypte želatinový stužovač. Míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky (tak jako mně :D). Poté směs vlijte do připraveného krému a promíchejte.
Spodní díl korpusu vraťte do formy a natřete na něj větší část krému, zakryjte druhým dílem a natřete zbytkem krému. Nechtě chvíli vychladit v ledničce.
Teď si připravte rybízovou želatinu. Vodu se sirupem a cukrem promíchejte a vsypte želatinu v prášku. Cvíli míchejte a pak vlijte do hrnce a minutu vařte. Sejměte z ohně a míchejte dokud želatine trochu nezchladne. Ještě vlažnou želatinou polijte dort
Hotový dort nechtě vychladit v ledničce nejméně 3 hodiny.